Valpråd

Goda råd för att förenkla tillvaron med DIN valp!

  • Precis som barn behöver valpen mycket SÖMN. Låt honom få sova i fred, att ideligen bli väckt ger ingen harmonisk valp!
  • Försök hålla bestämda mattider, det mår valpen bra av. Måste du göra ett FODERBYTE, så låt det ta lite tid. Blanda i den nya maten successivt under en vecka. En valpmage är känslig! Introducera nytt godis på liknande vis.
  • En riktigt liten valp kissar ofta, och det är först vid 3 mån ålder som den kan styra det något så när. RUMSRENHET är m.a.o. ett begrepp som får ta lite tid. En bra tumregel är att ta ut valpen när han har ätit, sovit resp. lekt. Och naturligtvis en massa beröm när han gör ifrån sig ute!
  • Utnyttja den första tiden till att lära valpen lystra till sitt namn. BERÖM i mängder när han kommer till dig. Hans namn skall alltid innebära något positivt! Du kommer dessutom att behöva sätta gränser för vad man får/inte får, och då bör du ha lärt in vad ordet NEJ betyder. Hur man gör kan jag förklara muntligt.
  • Valpar tuggar och smakar på allt. LEKSAKER bör vara tuggvänliga, och inte så små att det finns risk att valpen sväljer dem. Det kan sluta illa!
  • En valp skall inte ha nån regelrätt MOTION. De behöver växa och utvecklas i lagom takt. Jättelånga promenader frestar på växande leder, då är lek och bus med annan hund mycket bättre.
  • Boll- och pinnkastning samt kamplekar är snabbaste vägen till en STRESSAD hund. Undvik m.a.o. detta! Är din tanke att trötta ut hunden, så kom ihåg att du aldrig kan springa en hund trött. Då är ”hjärn-gympa” mycket bättre. Det finns mängder av trick och övningar jag kan berätta om.
  • Öva gärna lite KROPPSVÅRD korta stunder. Kolla öron, titta på fötter, vänj vid borste och kam osv. Träna detta på ett bord, men ha en gummimatta som underlag. Annars halkar valpen, och upplever bara alltihop som skrämmande! Halkvarningen gäller även vid bad. Akta så inte valpen ramlar ner. Generellt kan man säga att det valpen inte kan ta sig upp på själv, ska han heller inte ta sig ner ifrån på egen hand. En olycka händer så lätt! Klorna klipps förslagsvis varje eller varannan vecka. Då behöver man bara toppa dem, och de blir aldrig för långa!
  • Vänj valpen vid att vara ENSAM. Väldigt korta stunder i början, som med tiden blir längre och längre. Valpen måste känna sig trygg i sin ensamhet!
  • Att en liten valp visar FÖRSIKTIGHET inför nya saker är helt naturligt. Världen är väldigt stor, och det är mycket som ska upplevas. Tro mig, det går att prata en hund igenom vad som helst. Ömka inte, då förstärker du bara rädslan. Låt istället glad och uppmuntrande, och ”hälsa” själv på den farliga grävskopan (eller vad det nu är). Andra människor kommer att tro att du är helt galen, men det kan man väl bjuda på!

SOM SAGT: Valpar (och även vuxna hundar) är som barn. De behöver mycket kärlek och kroppskontakt, men naturligtvis också att man sätter gränser. Kom ihåg att i slutänden får man den hund man förtjänar. Lycka till!